20110318

bas ekspres yang ngeri (2)

Bukan semua orang boleh terbang. Minggu lepas balik kampung naik bas.[1] Masa pulang ke ibukota, dapat seat sebelah budak sekolah agama yang baru belajar nak bela jerawat.

Berdasarkan prestasi telefon tangan dan riak wajahnya, dosa besarnya mungkin setakat mencarut dan memaki guru dan senior saja. Bab tertinggal amal ibadat wajib tu tak dapat dipastikan.

Separuh masa pertama diam saja.

Bila separuh masa kedua nak bermula, dia menerima panggilan dari seseorang. Mata terus bercahaya. Rindu betul. Rupa-rupanya mak dia. Siap marah-marah pasal mak dia dah beli tiket balik ke Kedah.

Sengih-sengih sorang-sorang dia toleh.."Abang kerja kat KL?Apasal abang tak cari kerja dekat dengan mak abang?? Sawah banyak.."

[,]

Unlock henfon.

9 ulasan:

  1. tetiba jer budak tu? lain macam pulak ayat dia..haha

    BalasPadam
  2. sawah banyak belum tentu boleh keje kat sawah..

    KL pon banyak sawah.

    BalasPadam
  3. kenapa abang balik naik bas?

    BalasPadam
  4. keja sawah.....huhu penat dik...

    BalasPadam
  5. kerja sawah? banyak pacat...

    Kerja kat KL? Banyak lintah darat...

    BalasPadam
  6. ghost,kat kl blah mane yg byk sawah?hu3

    BalasPadam
  7. salam
    dah mau jadi org kl..taknak bertani ..lumpur ..geli

    BalasPadam
  8. makcik tak boleh cakap apa , seumur hidup memang tak pernah masuk bendang tengok dorang wat kerja.susah tak kerja bendang tu?

    BalasPadam
  9. Darkhalf:sejak tapah dia start tanya bila nak sampai KL

    ghost:ada kerja.pemilik sawah dah outsource macam2.

    afro:ulat2 tiket kat stesen bas alor setar semua awek2

    zullism:kat kampung kadang2 nampak orang ambik padi masa semayang Jumaat.tu yang paling penat

    aleen:saya tak habis jelajah KL lagi.saya pun tak pasti kat mana.

    gedek:saya kerja kat Selangor tapi bila orang kampung tanya, saya cakap saya kerja KL

    brutal:salam.awek2 KL pesan kalau balik kedah,jangan lupa bawak balik KL padi sikit

    CikIna:Orang main upah2 dah sekarang.tak buat semua.

    BalasPadam