20110817

Diari Ramadhan (7)


Sejak bulan puasa ni, selalu jugak terserempak dengan jiran-jiran cina yang sedang menjamu roh nenek moyang depan rumah. Siap dengan bakar lilin.

Sempena hungry ghost gamaknya. Tapi hungry cat yang kenyang.

Orang-orang Islam rasanya ramai yang ke kubur waktu raya saja.

Dah lama tak selitkan doa untuk arwah-arwah tersayang yang dah meninggal. Kecuali kalau ada tahlil.

Harap-harap dalam sembahyang Jumaat Imam ada baca doa untuk yang dah pergi mendahului. kena harapkan orang lain jugak. Macam selalu.

14 ulasan:

  1. hari raya ramainya bukan main. ayah dengan pakcik aku dah pergi awal-awal sebelum puasa lagi.

    BalasPadam
  2. diam. teringat arwah atuk. *rindu*

    BalasPadam
  3. sesekali kena gak buat sendiri

    BalasPadam
  4. malam 20 ramadhan
    genap 8 tahun arwah atok pergi
    :)

    BalasPadam
  5. hungry ghost. mmg kena perayaan dorg smbut puasa2 ni.HAHA

    BalasPadam
  6. kalo xpergi kubur pun, sedekahkan Al-Fatihah dan Yassin pun afdhal jugak lepas solat..ye dok?

    BalasPadam
  7. Sedekahkan Alfatihah pon ok kan?

    BalasPadam
  8. Al Fatihah pon dah OK....

    (suka dengan multi kebudayaan ka malaya)

    BalasPadam
  9. susah nak ada iklan begini kat Malaysia melainkan sibuk perihal 1Malaysia, shopping, masak kuih raya, sexy mexy.

    BalasPadam
  10. err john Gua pandai jilat2 je, nak die jilat tengkuk Lu?

    BalasPadam
  11. aku pernah tengok india tua ni sorang singgah kat tokong depan rumah cina lepas tu dia ambik limau tu dia makan, WIN!

    mesti cina tu ingat tuhan dia dah makan limau tu. kahkahkah

    BalasPadam
  12. baca sendiri dan niat utk semua yg dah pergi.
    semoga cukup bekal yg kita beri.
    rindunya.

    BalasPadam
  13. aku rindukan atuk aku.

    juga pakcik aku.

    BalasPadam